Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Kategóriák

Weblapok

Balla Lőrinc: Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/19916/reszletek.html
Ebben a könyvben is találunk adatokat a településről:"Kacorlak 1320-ban csere útján kerül a Kanizsaiak birtokából a laki, másként gencsi kacor birtokába. 1514-ben kacorlaki Kacor Miklós és András elengedik a zalavári apátnak a 700 forintot melyért néhai Péter, zalavári apát szüleinek (Kacor Györgynek) Peleskefőt elzálogosította. Az apátság hálából örökös szentmisét vállalt a Kacor családért"
Céginformációk - Magyarszerdahely - http://kereses.onlineceglista.hu/magyarszerdahely-d710
Magyarszerdahelyen működő cégek alapadatai.
Családnevek - Magyarszerdahely - http://web.archive.org/web/20041129181409/http://www.radixindex.com/helyindex/magyarszerdahely.shtml
A RadixIndex adatbázisokban a Magyarszerdahelyen előforduló vezetéknevek és az előfordulások száma látható, nem csupán a családfakutatóknak, hanem a helytörténet iránt érdeklődőknek is érdekes.
Falutörténet a kezdetektől 1956-ig - http://zalaszentbalazs.nagykar.hu/keptar/638/19917/reszletek.html
Dicséri Simon Pál, az egykori országgyűlési követ, a vidék falvait: "Vannak csinos falui is, minők Szt-Balázs, Gelse, Pacsa" és szőlőit: "...két 114 oldalról emelkedő hegyoldalak venyigével rakatott, s igen jó borokat adnak; - ilyenek a pogányvári, kerecsenyi, hahóti, szentbalázsi szőlőhegyek. A hegyek szőlőtermesztésre alkalmatlan részein tölgy és bükkös erdő terjedez." A „Letöltés” a gépünkre másolja a dokumentumot, az „Előnézet” a gyors megtekintést teszi lehetővé. A „Teljes leírás” linkje a dokumentum teljes – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – szövegét mutatja, ennek a változatnak minden szavára keresni tudunk.
Gyutai István - http://zalai.dfmk.hu/zalaiak?p=372
A Zalai életrajzi kislexikon adatai Gyutai Istvánról a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár adatbázisából.
Hivatalos információk weblapja - http://telepulesek.gyaloglo.hu/telepules/Magyarszerdahely
"Köszöntjük az önkormányzati, közigazgatási információs rendszer weboldalain!" Ezen az oldalon lehetőségünk van bármely település önkormányzati adatainak megtekintésére, valamint összesített adatok megjelenítésére megyénként és régiónként is.
Ki kicsoda Zala megyében - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/32079.html
Magyarszerdahely - Ki kicsoda Zala megyében 2000 441old.
Ki kicsoda Zala megyében - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/32077.html
Magyarszerdahely - Ki kicsoda Zala megyében 2005 230old.
Ki kicsoda Zala megyében - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/31970.html
Magyarszerdahely - Ki kicsoda Zala megyében 1996 413old.
Magyar nagylexikon - http://www.nagykar.hu/keptar/630/29056.html
A szócikkek felismertetett szövege: (A csillag után a kiegészítő kötetből származó szöveg következik) Magyarszerdahely, Szerdahely: község Zala m.-ben, a Zalai-dombságban, Nagykanizsától 6 km-re É-ÉNy-ra.
Magyarszentmiklós címere - http://natloz.znet.hu/Magyarorszag/zala/zala8.htm
Zala megyei települések címereit láthatjuk több oldalra bontva. Az adott címer jobb alsó sarkánál levő "i" betűre kattintva eljuthatunk a település adatait közlő gyaloglo.hu szerverre.
Magyarszerdahely adatai az X-travel oldaláról - http://www.x-travel.hu/magyarszerdahely/
Az oldalon megtalálhatja azon települések sorát, melyek Magyarszerdahely környékén helyezkednek el. Ezen kívül megtudhatjuk Magyarszerdahely 2005-ös adatait is: mely közigazgatási egységhez tartozik, a lakások, illetve lakók számát. Magyarszerdahelyhez kapcsolódóan még egy linket találunk az oldal alján, mely link a Google szerveren elhelyezkedő térképre irányítja az érdeklődőt. Itt választhatunk az autós térkép, a műholdas térkép és a domborzati térkép között. Az X-travel oldalán megtekinthetjük Magyarország összes településének ezen adatait, térképpel együtt.
Magyarszerdahely - Kistérségi portál - http://www.nydregio.hu/cgi-bin/kisterseg/index.cgi?view=telepules&kistersegID=9&ID=236
A kistérség honlapjáról megtudhatjuk, hogy a település már az őskortól lakott volt. Nevét a szerdánként tartott vásárról kapta.
Magyarszerdahely látnivalói - http://www.iranymagyarorszag.hu/info/magyarszerdahely/
"A falu vonzereje a településen keresztül húzódó patakmeder, amely fölött az önkormányzat és a fafaragók által évente megújított hidak vezetnek át. A településen júniusban egyhetes kézművestábor működik..."
Magyarszerdahely - szülőföld, történet és vallomás - http://www.nagykar.hu/keptar/630/19916.html
"...a honfoglaló magyarok, - a Kárpát-medencébe Árpád fejedelemmel érkezők - 898 körül vonultak át - e vidéken, majd 907 táján vették véglegesen birtokukba. A korábbiakból már tudjuk, hogy e táj az évezredek során állandóan változott, de folyamatosan emberlakta település maradt. A községen már akkor országút /una magna via/ húzódott keresztül, Kanizsától Hahótán át."
Minden egyhelyen - a Földhivatalok honlapján - http://foldhivatalok.geod.hu/telepules.php?page=13064
Magyarszerdahely község adatai, várható időjárása, térképe, illetékes földhivatalok. Erről az oldalról továbbléphetünk az adott település honlapjára, a térképcentrumba , illetve a Wikipédiába is. Ezenkívül megtekinthetjük a település, illetve a település régiójának részletes időjárásjelentését és országos előrejelzést is kaphatunk.
Őry Károly - http://web.archive.org/web/20070830024218/http://zalai.dfmk.hu/zalaiak?p=663
A Zalai életrajzi kislexikon adatai Őry Károlyról a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár adatbázisából.
Révai nagy lexikona - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/31068.html
Magyarszerdahely kisk. Zala vm. nagykanizsai j. -ban, (1910) 956 magyar lak.; u. p. Zalaszentbalázs, u. t. Gelse.
Sáringer Kálmán - https://www.vik.bme.hu/egyeb/131.html
A honlap biztonsági belépéssel ellátott, ezért a tanúsítvány elfogadása után tudunk továbblépni a kiválasztott honlapra. A "Keresés ezen az oldalon..." menüpont segítségével juthatunk el Sáringer Kálmán életrajzához, mely az általunk megnyitott oldalon található. "Születési ideje: 1927-ben született Magyarszerdahelyen. Villamosmérnöki oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen 1950. szeptemberében."
Új magyar lexikon - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/30352.html
A szócikkek felismertetett szövege: (A csillag után az 1972-es kiadású kiegészítő kötetből származó szöveg következik)
Vígh László - http://www.matud.iif.hu/05mar/14.html
"1950-ben, Magyarszerdahelyen született. 1991 óta a biológiai tudományok doktora. 1994-től 2004-ig az SzBK Biokémiai Intézetének igazgatója. Több hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja. A Straub Örökség Alapítvány kuratóriumának elnöke. 1998-ban membránkutatásaiért Széchenyi-díjjal tüntetik ki. Fő kutatási területe a sejtmembránok és a stressz kapcsolata." A "Keresés ezen az oldalon..." menüpont segítségével juthatunk el Vígh László képpel illusztrált életrajzához.
Zala megye atlasz - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/31841.html
Magyarszerdahely térképe és rövid összefoglaló a település történetéről három nyelven (magyar, német, angol).
Zala megye földrajzi nevei - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/31786.html
A részlet a következő könyvből származik: Cím: Zala megye földrajzi nevei
Zala megye kézikönyve - Magyarszerdahely - http://www.nagykar.hu/keptar/630/29232.html
A cikk a következő könyvből származik (257-259. oldal): Cím: 19/2., Zala megye kézikönyve=Handbook of Zala county
Zala megye története a középkorban - http://www.nagykar.hu/keptar/630/30381.html
"A másik Szerdahely Nagykanizsától északnyugatra fekszik, s ma Magyarszerdahely, 1320-ban említik, mint Szentmiklós – a mai Magyarszentmiklós – határos szomszédját "